Здравейте приятели,

     днес ще разясня накратко за процедурата Флашване и проблемите свързани с него.........най-честият проблем е така нареченото брикване или общо взето правенето телефона неизползваем.

    Флашването е процедура за презаписване най-общо взето на софтуера на апарата.Казвам най-общо, поради причината, че при различните модели има разлики. 
Разликите се, че при накои модели смартфони е възможно да смениш ROM-а, а при други освен ROM-а презаписваш и bootloader-а. 

                 Bootloade

     Що е bootloader и има ли почва у нас(или малко техническа информация). 
Всеки смартфон, било той с тъч или без на платката си има два вида памет-RAM и ROM.RAM паметта е енергозависима т.е. без захранване се самоизтрива.ROM паметта е енергонезависима и се базира на EEPROM чипове.В нея се съхраняват въпросния bootloader и имиджа на операционната система, така наречения ROM файл. 

Flow chart

    При първоначално включване на устройството започва четене от ROM паметта.След преминаване на съответните чекове за достоверност(това става в рамките на секунди) информацията се зарежда в RAM паметта.След това bootloader-а предава управлението на IPL (Initial Program Load).Тук става зареждане на информация за устройството-тъч, wi/fi, GSM, IR, BT и т.н. 
След приключване на тази процедура следва SPL(Secondary Program Load)-тук вече имаме зареждане на операционната система. 
Това е в най-общ случaй, възможни са разлики, като първичен bootloader вторичен.Хардуерно лоадера и имиджа да са в един чип или в различни, но това не е толкова интересно. 
    На практика след процедурата флашване са възможни три изхода(ако флашването включва и буутлоадера) 1.Всичко е ок-няма да го коментирам. 
2.Вариант безконечен рестарт-това означава, че буутлоадер-а не може да намери валиден имидж на ОС-а или такъв липсва.Тук нещата все още са под контрол.Апарата се вкарва в Bootloader Mode или USB Boot (в нет-а има достатъчно инфо за кое устройство как става,например:http://forum.gsmhosting.com/vbb/archive/index.php/t-279193.html)и му се налива ОРИГИНАЛЕН за устройството ROM. 
Изключение-неправилно записан или "счупен" буутлоадер.Изход-батерията се вади, изчаква се 10-тина минути и процедурата с флашване се повтаря. 
3.Свети само Power диода и апарата не реагира на нищо-софт, хард ресети махане на батерия.Това е лошо, постигнато е състояние "тухла" (brick).Буутлоадера е изтрит непоправимо.............

 Ето тук се намесваме нйе със специализирания ни (octopus jtag  box)

Octoplus

    Съкращението означава-Joint Test Action Group (JTAG)-всеки чип си има контролни точки на достъп, които позволяват информацията да бъде прочетена и записана.

 Jtag


     В такъв случaй се намират контролните точки на чипа в който е базирана ROM паметта, подава и се външно захранване и информацията се налива принудително. 

    Надявам се информацията да е била полезна на всички захванали се със процедурата по флашване ..... за всякакви въпроси относно вашето усторйство 

Service4you/‘‘бул.Андрей Ляпчев‘‘ 9/ 0894353478


 

Service4you.bg by Сервиз за теб ООД